Εσύ ήξερες; Γιατί προσκυνάμε τις εικόνες των Αγίων;

Οι άγιοι είναι εικόνες του Θεού και προσκυνώντας τους αγίους, προσκυνάμε Εκείνον που τους αγίασε,  τον Θεό. Λέγει ο Μέγας Βασίλειος: « η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει».

       Προσκυνάμε τους αγίους, γιατί τους αγαπάμε και τους θαυμάζουμε. Μπορεί κανείς να κατηγορήσει για ειδωλολατρεία κάποιον που ασπάζεται την φωτογραφία ενός αγαπημένου του προσώπου; Έτσι δεν μπορεί κανείς και να μας κατηγορήσει για την προσκύνηση των εικόνων.

       Προσκυνάμε τις εικόνες των αγίων για να τους μιμούμεθα.

       Προσκυνάμε τις εικόνες των αγίων γιατί από τα αισθητά, αναγώμεθα στα υπεραισθητά. Δεν κολλάμε στο ξύλο. Πίσω και πάνω από το ξύλο βλέπουμε τον άγιο, την αγιότητα, τη θριαμβεύουσα Εκκλησία.

      Τέλος με την εικόνα διαβάζουν και οι αγράμματοι το μυστήριο του Χριστού και του Ευαγγελίου. Οι εικόνες είναι το ανοιχτό βιβλίο  των αγραμμάτων.

  « Η των εικόνων ποίησις της Εκκλησίας έγκριτος θεσμοθεσία και παράδοσις»

Ζ΄Οικουμενική Σύνοδος
Αν σου αρέσει το άρθρο πάτα το μπλε κουμπί και κανε μας Like για να ξέρουμε τι σου αρέσει και να δημοσιευουμε παρόμοια θέματα..
Σε ευχαριστούμε για τη στήριξη!
Εσύ ήξερες; Γιατί προσκυνάμε τις εικόνες των Αγίων; Εσύ ήξερες; Γιατί προσκυνάμε τις εικόνες των Αγίων; Reviewed by Μη μου πεις on 8:38 π.μ. Rating: 5
Από το Blogger.