Τσίπρας: Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία – Η Λιστα με τις 20 δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση

Τίποτα και κανένας δεν πρόκειται να ξεχαστεί» τόνισε ο πρωθυπουργός - «Θα διερευνηθούν σε βάθος τα πώς και τα γιατί - Οι περιοχές που έχουν πληγεί θα αναμορφωθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους τους»
Την ανάγκη να συγκρουστεί η κυβέρνηση με το κατεστημένο και να λάβει γενναίες αποφάσεις απέναντι στις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος τόνισε ο πρωθυπουργός, έπειτα από την ευρεία σύσκεψη για τις πυρκαγιές που πραγματιοποιήθηκε στο Λαύριο. 
«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα "πώς" και τα "γιατί" της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.
«Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στο μέρος που του αναλογεί, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ ξανά ξανά μια τέτοια τραγωδία. Ποτέ ξανά! Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Και πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δράση η πολιτική ηγεσία του τόπου».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως για λόγους πολιτικής και όχι μόνο κερδοσκοπίας, στο παρελθόν έλειψαν τολμηρές αποφάσεις, προσθέτοντας πως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών οι κατά καιρούς ηγεσίες δεν πόνταραν στη λύση αλλά στη... λήθη. «Σήμερα δεν πρέπει να πάμε ούτε βήμα παρακάτω με οδηγό τη λήθη. Τίποτα και κανένας δεν πρέπει να ξεχαστεί», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε εμμέσως πως έγιναν λάθη, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να αποτρέψουμε λάθη. Μπορούμε και οφείλουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα, ξηλώνοντας τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος».
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως το χάος της ανεξέλγκτης δόμησης με κόστος τις ανθρώπινες ζωές θα τελειώσει, σημειώνοντας πως αυτό είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς, τους ζωντανούς και απέναντι στις μελλοντικές γενιές. «Η ανεξέλεγκτη δόμηση, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτή. Ό,τι καταστρέφει δάση & ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές, θα ξηλωθεί.»
Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σαφής: «Οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται  τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και –δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω- τη ζωή των κατοίκων τους».
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε 20 άμεσες παραμβάσεις, ξεκινώντας από την κατεδάφιση «το αμέσως επόμενο διάστημα» 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί. Ανέφερε, δε, ότι θα δρομολογηθούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως: 
 1. Το επόμενο διάστημα ξεκινά το γκρέμισμα των αυθαίρετων για τα οποία υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης με ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης. Αυτά τα 3.200 αφορούν την Αττική. Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του.
 2. Θεσπίζεται με νομοθετική πρωτοβουλία το πρωτόκολλο συμμόρφωσης που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης.
 3. Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το υπ Υποδομών στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για το διάστημα που απαιτείται ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις.
 4. Ξεκινά η χαρτογράφηση των περιφράξεων στις παραλίες.
 5. Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε ζώνη 500 μέτρων από τον αιγιαλό εντός του σχεδίου δόμησης.
 6. Νομοθετείται τις επόμενες ημέρες παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων μαντρότοιχων σε παραλίες όπως προβλέπει ο νόμος 1387/83. Χρειάστηκαν 35 χρόνια για να υλοποιηθεί ο νόμος του αείμνηστου Τρίτση.
 7. Αν κάποια αρμόδια αρχή ή υπάλληλός της επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων θα αρκεί μια ΚΥΑ για να επιβληθεί η νομιμότητα.
 8. Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων των ΟΤΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην αρμόδια δομή του υπ. Περιβάλλοντος.
 9. Προχωρούν άμεσα 250 νέες προσλήψεις για την στελέχωση των περιφερειακών παρατηρητηρίων και των τοπικών παρατηρητηρίων κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.
 10. Από τις 15 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το ΤΕΕ τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα αδειών, απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης αδειών με διαφάνεια και έλεγχο.
 11. Σήμερα κιόλας υπογράφεται υπουργική απόφαση που ανοίγει το μητρώο ελεγκτών δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με δικαιώματα ελέγχου δόμησης ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης.
 12. Με την ενεργοποίηση του μητρώου ελεγκτών ξεκινά ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων.
 13. Το υπ. Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το ΤΕΕ δημιουργούν μια νέα πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση όπου θα γίνεται η καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών πολεοδομικών, δασικών, στον αιγιαλό και τα ρέματα. Θα γίνεται η παρακολούθηση των καταγγελιών.
 14. Επιλέγονται ελεγκτές μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης. Έτισ θα επιλέγονται οι ελεγκτές δόμησης που θα προχωρούν στον έλεγχο των καταγγελιών και αυτεπάγγελτα.
 15. Έως το τέλος του έτους θα έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας και για το σύνολο θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019. Το 2015 είχαμε εγεκριμένους δασικούς χάρτες για μόλις το 1% της επικράτειας.
 16. Προχωρά η χάραξη της γραμμής αιγιαλού για ολόκληρη τη χώρα έως το τέλος του έτους. Σήμερα είναι στο 15%. Μετά τις ενστάσεις θα προχωρήσει η επικύρωση του συνόλου μέχρι το τέλος του 2019.
 17. Προχωρά η νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα.
 18. Στο πλαίσιο της διαμορφούμενης εθνικής στρατηγικής για τα δάση, δημιουργείται ειδικό υποκεφάλαιο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
 19. Εξασφαλίζεται ο διπλασιασμός των διαθέσιμων πόρων του πράσινου ταμείου από 2,5% σε 5% για χρηματοδότηση μέτρων.
 20. Ενεργοποιείται το εργαλείο του ειδικού χωρικού σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει η εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου για το Μάτι.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η δέσμη των 20 παρεμβάσεων«αποτελεί μία συνεκτική προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί η μάστιγα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα». Επιρρίπτοντας ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για ζητήματα δόμησης, είπε ότι «μια από τις βασικές ευθύνες ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος». Πρόσθεσε, δε, ότι «η πολιτική ηγεσία πολλές φορές ενεθάρρυνε την αυθαιρεσία».
Σε ό,τι αφορά την ανάληψη ευθύνης, είπε ότι «σημαίνει πράξη, σύγκρουση, μάχη», ενώ άφησε εκ νέου αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως «θα περίμενα, όπως ανέλαβα το κόστος για ευθύνες που ίσως δεν μου αναλογούν, μία μικρή δόση αυτοκριτικής από εκείνους που, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, διοίκησαν επί τόσες δεκαετίες τη χώρα, και δημιούργησαν την αυθαιρεσία. Αντί για αυτοκριτική εκείνοι που ευθύνονται μας κουνούν τώρα το δάκτυλο, αντιμετωπίζοντας την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία», συμπλήρωσε.
Στη σύσκεψη για τις πυρκαγιές στο Λαύριο συμμετείχαν ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υπουργός υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Το «παρών» έδωσαν, επίσης, οι επικεφαλής των δασικών αρχών της Αττικής, οι γενικοί διευθυντές της κτηματικής εταιρείας του Δημοσίου, οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Αν σου αρέσει το άρθρο πάτα το μπλε κουμπί και κανε μας Like για να ξέρουμε τι σου αρέσει και να δημοσιευουμε παρόμοια θέματα..
Σε ευχαριστούμε για τη στήριξη!
Τσίπρας: Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία – Η Λιστα με τις 20 δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση Τσίπρας: Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία – Η Λιστα με τις 20 δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση Reviewed by Μη μου πεις on 6:06 π.μ. Rating: 5
Από το Blogger.